Over ons.

Video over 25 jaar Sokkenbuurt Zeemanskoor

Historie

Waar ligt nu precies Ugchelen? Ugchelen is een klein dorp op de Veluwe, aan de rand van de bossen en de heidevelden, op nog geen steenworp afstand van de grote stad Apeldoorn. In het dorp zijn in het verleden door o.a.de komst van vele bosarbeiders een aantal kleine buurten ontstaan. De Veluwe en speciaal de omgeving van Ugchelen behoren, volgens de overlevering, tot de oudste bewoonde delen van Nederland. Vermoedelijk waren de oudste bewoners de Kelten.Een van de buurten is De Sokkenbuurt een van origine armoedige buurt, waar de bewoners zo arm waren, dat zij per persoon maar de beschikking hadden over 1 paar sokken. Na elke dag van arbeid hingen dan ook de waslijnen vol met die sokken, zodat die de volgende dag weer gedragen konden worden. Nu is het een heel wat welvarender wijk, waar de bewoners vanaf de opbouw in het midden van der zeventiger jaren een ongekende saamhorigheid ten toon spreiden. Dat uitte zich in een scala van gezamenlijke acties op jaarlijkse buurtfeesten, Koninginnedagen en andere activiteiten in de donkere dagen voor de Kerst.Tijdens al deze gebeurtenissen werd er altijd al gezellig, maar vooral luidruchtig gezongen.Zo werd dan ook het idee geboren, om een heus koor op te richten. In de zomer van 1997 gingen Lammert Lok en Jan Sloot op zoek naar een aantal kerels met rauwe stembanden, die het zouden aandurven. Nou, die werden snel gevonden…….

Eind 1997 was het zover.

Een echte muziek kenner werd gevonden en was bereid. Hij, Lex Sonneveld, wilde de uitdaging wel aangaan om van inmiddels 27 ongetrainde over enthousiaste zangers een koor te smeden. Op 7 januari 1998 was de aftrap van onze eerste repetitie avond in het dorpshuis Ugchelens Belang. Na een hectische aanloopperiode, waarbij ook de overige delen van Ugchelen werd afgestroopt naar verborgen talenten (veelal met uitsluitend badkamer ervaring), werd op 28 december 1998 officieel het SokkenbuurtMannenkoor een feit, sinds eind 2008 het SokkenbuurtZeemanskoor geheten. Op dit moment bestaat het koor uit ruim 65 leden, verdeeld over tenoren, baritons en bassen. Wij worden daarbij muzikaal begeleid door onze dirigent en arrangeur Lex Sonneveld op piano of accordeon, Cees van Dijk en Jaap van den Hoek op gitaar en Harm Janssens op basgitaar, daarbij bijgestaan door Henk van de Molen, die diverse fluiten bespeelt. 

Algemeen.

Het Sokkenbuurt Zeeman is eigenlijk een koor dat van alle markten thuis is. In hoofdzaak wordt er gezongen over de scheepvaart, de zee en alles wat daaraan verwant is. Deze werk-, drink- en luisterliedjes worden in verschillende talen ten gehore gebracht. Naast deze alom bekende werk- en drinkliedjes draaien wij onze hand ook niet meer om voor de wat gevoeliger melodieen. Het repertoire bestaat uit een 80- tal liedjes en varieert van prachtige Engelse ballads en Ierse zeemansliederen tot een breed Hollands repertoire. Ook komt de Franse- en Duitse taal aan bod. Het Hollands repertoire bestaat uit oude zeemansliederen en wat actuelere nummers van o.a. Boudewijn de Groot, Jeroen Zijlstra, Freek de Jonge, Rob de Nijs, Pater Moeskroen en De Dijk. De meeste liedjes zijn door Lex Sonneveld voor ons koor gearrangeerd tot een drie of vierstemmig geheel.Lex Sonneveld

25 Jaar Sokkenbuurt Zeemanskoor.

Inmiddels bestaat het koor 25 jaar. In die tijd is ons repertoire aanzienlijk uitgebreid. Zelfs hebben wij de afgelopen jaren een kerstrepertoire ingestudeerd. Jaarlijks treed het koor ongeveer 25 keer op, waarbij ook festivals worden aangedaan. Ook optredens in de zorg worden niet vergeten. Gedurende ons bestaan hebben wij een aantal malen in theater Orpheus gestaan als onderdeel van door ons zelf georganiseerde programmas. Ook hebben wij van 2005 tot 2015 ons eigen korenfestival in ons dorp Ugchelen georganiseerd.Een optreden heeft op alle koorleden een onuitwisbare indruk gemaakt. Dat was namelijk op het strand van Ameland tijdens de viering van een tweede lustrum. Op deze memorabele avond zongen wij op het strand, bij de ondergaande zon, met bijna geen publiek, het lied van Freek de Jonge genaamd : De vondeling van Ameland.

Wij repeteren op woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in Ugchelens Belang Bogaardslaan 81 in Ugchelen.